1. čtvrtina měsíce a Regulus 21. května

Dnes - 21. května 2018 - polosvětlený měsíc první čtvrtiny prochází 1, 5 stupně (3 měsíce) severně od Regulus, nejjasnější hvězdy v souhvězdí Lev Lev. Téměř každý na celém světě může použít Měsíc k nalezení hvězdy Regulus v tuto noc.

Hledejte měsíc na večerní obloze. Nejbližší jasnou hvězdou bude Regulus.

Je tu malá šance na zaměnění další hvězdy s Regulem, protože Regulus je jediný jasný objekt v co by kamenem dohodil měsíc 21. května. Přesto na obloze 21. května najdete dvě mnohem jasnější „hvězdy“. Dlouhý skok na východ (směrem na východ slunce) je planeta, obrovský Jupiter. Je to druhý nejjasnější hvězdný objekt na květnové večerní obloze. A nejjasnější hvězdný objekt? To by byla Venuše, která nyní sedí na západě za soumraku a brzy večer, zapadajícího dlouho po slunci.

Měli byste si všimnout měsíce v okolí Jupiteru počínaje kolem 25. května.

Měsíc dosáhne své polosvětlené fáze první čtvrtiny 22. května ve 3:49 UTC (přeložit do vašeho času). Ačkoli první čtvrtina měsíce se odehrává ve stejném okamžiku na celém světě, hodina se liší podle časového pásma. Zde, v časových pásmech Spojených států, přichází první čtvrtina měsíce 21. května v 23:49 EDT, 22:49 CDT, 9:49 pm MDT a 20:49 pm PDT. Kolem poledne stoupá měsíc první čtvrtiny a kolem půlnoci se rozkládá, jak je vidět z celého světa.

Chcete znát přesnou fázi měsíce v současnosti? Klikněte zde. Chcete vědět, která souhvězdí se Měsíc právě teď pohybuje? Klikněte zde.

Schéma souhvězdí Leo prostřednictvím IAU. Ekliptika zobrazuje roční cestu slunce před souhvězdími zvěrokruhu. Slunce prochází před souhvězdím Leo každý rok od 10. srpna do 17. září a má roční spojení s hvězdou Regulus 23. srpna nebo poblíž.

Bez ohledu na to, kde žijete po celém světě, Měsíc se vždy pohybuje směrem na východ vzhledem k hvězdám pozadí (a planetám) zvěrokruhu. To je navzdory skutečnosti, že Měsíc a Regulus se pohybují na západ přes oblohu (jako slunce ve dne) kvůli rotaci Země. Tento pohyb Měsíce směrem na východ vůči hvězdám pozadí je způsoben oběžnou dráhou Měsíce kolem Země. Počínaje dnešním večerem a během několika příštích dnů si můžete všimnout orbitálního pohybu Měsíce, protože neustále cestuje na východ od hvězdy Regulus.

Sečteno a podtrženo: Dnes večer - 21. května 2018 - první čtvrtina měsíce se spáruje s hvězdou Regulus, nejjasnější hvězdou v souhvězdí Lev Leva.