Úplný Hunterův Měsíc 24. října

Nahoře: 2016 Hunter's Moon přes Kurt Zeppetello

24. října 2018 přináší plný Hunter's Moon na severní polokouli. Pro tuto polokouli se tento úplněk počítá jako druhý úplněk podzimu (nebo druhý úplněk po naší podzimní rovnodennosti). Pro jižní polokouli je to druhý úplněk na jaře.

Hunter's Moon je samozřejmě úplňkem bezprostředně po Harvest Moon, což je úplněk nejblíže podzimní rovnodennosti.

Pokud žijete na jižní polokouli, vaše plná Harvest a Hunter's Moons přijde o šest lunárních měsíců (šest úplných měsíců) později, 21. března a 19. dubna 2019.

V blízkosti jakéhokoli úplňku stoupá Měsíc na východě kolem západu slunce, stoupá nejvyšší na noc kolem půlnoci a zapadá na západ kolem východu slunce. V průměru každý měsíc stoupá asi o 50 minut později.

Není tomu tak v době sklizně nebo lovecké měsíce. Kolem těchto úplných měsíců je doba mezi po sobě jdoucími měsíci kratší, asi 30 minut ve středních severních šířkách.

Mezitím je nyní na jižní polokouli čas mezi po sobě jdoucími měsíci větší než průměr.

Zejména v říjnu 2018 Hunter's Moon se houpe maximálně 5 stupňů (průměr 10 měsíců) jižně od ekliptiky (Země je orbitální rovina). Z tohoto důvodu letošní říjnový úplněk stoupá po západu slunce v severních zeměpisných šířkách, ale ještě před západem slunce v jižních zeměpisných šířkách.

Na podzim vytváří úhel ekliptiky - roční sluneční paprsek nebo měsíční měsíční cesta před souhvězdími zvěrokruhu - úzký úhel s horizontem. Obrázek přes classicalastronomy.com.

Úzký úhel podzimní ekliptiky znamená, že Měsíc znatelně stoupá severněji na obzoru, od jedné noci k další. Mezi západem a východem slunce tedy není dlouhé temné období a kolem času úplňku mnoho lidí vidí měsíc na obloze za soumraku. Obrázek přes classicalastronomy.com.

Tuto komplikaci však stranou, pokud se díváte na východ měsíce každý den v příštím týdnu - buď ze severní nebo jižní polokoule - uvidíte, že se měsíc na východním horizontu zvedá dále na sever (nebo dále doleva).

Stručně řečeno - pro obě polokoule - podzimní plné měsíce ohlašují řadu dříve než průměrných měsíčních svitů, zatímco jarní měsíce přinášejí řadu pozdějších než průměrných měsíčních svitků.

Chcete vědět, kdy na obloze stoupá měsíc? Klikněte sem a nezapomeňte zkontrolovat fáze měsíce a pole východu a měsíce .

Čím dále na sever žijete od rovníku, tím větší je efekt Hunter's Moon. Například v Seattlu ve Washingtonu (48 stupňů severní šířky) stoupá měsíc asi o 30 až 35 minut později denně po dobu několika následujících dnů. Na dalekém severním výběžku - jako je Arktická vesnice na Aljašce (68 stupňů severní šířky) - měsíc stoupá ve stejný nebo blízký čas celé dny.

Měsíc se otočí úplně úplně 24. října v 16:45 světového času. V časových pásmech Spojených států, které uvádějí čas úplňku 24. října 2018, 12:45, EDT, 11:45, CDT, 10:45, MDT, 9:45, PDT, 8:45, AKDT ( Aljašský letní čas) a 6:45 hodin HST (havajský standardní čas).

Obrázek přes americké námořní observatoř ukazující denní a noční strany Země v okamžiku úplňku (24. října 2018 v 16:45 UTC). Stínová čára vlevo (probíhající severozápadní Severní Amerikou) zobrazuje východ slunce 24. října a stínová čára vpravo (probíhající Evropou a Afrikou) představuje západ slunce 24. října.

Sečteno a podtrženo: V noci 24. října 2018 (ráno 25. října) sledujte, jak Lovecký měsíc svítí v noci od soumraku do úsvitu!