Voskování k úplnému Hunterovu měsíci

Obrázek nahoře: Cesta loveckého měsíce 2016 od Jacoba Bakera z řeky Fall, Massachusetts. Kompozice 16 snímků, zhotovená z fotografií pořízených v 10 minutových intervalech během 2 1/2 hodiny.

Dnes večer - 23. října 2018 - jak je vidět z celé Země, Měsíc voskuje nebo nám každý večer ukazuje trochu více osvětlené tváře. Pokud jste na severní polokouli, voskuje k úplnému Hunterově měsíci a druhému úplňku na podzim. Pokud jste na jižní polokouli, voskuje k druhému úplňku jara. Pro nás všechny je 23. října měsíc v blízkosti planety Uran. Více o Uranu níže.

Lovecký měsíc je úplněk bezprostředně po Harvest Moon - nejbližší úplněk k podzimní rovnodennosti. Letošní úplňkový Harvest Moon padl v noci 24. - 25. září 2018, dotek více než dva dny po září rovnodennosti.

Pro všechny z nás přijde úplňkový měsíc tohoto měsíce 24. října v 16:45 UTC; přeložit UTC do svého času. V časových pásmech Spojených států dosáhne Měsíc vrcholu své plné fáze 24. října 2018, 12:45, EDT, 11:45, CDT, 10:45, MDT, 9:45, PDT, 8:45 AKDT (Aljašský letní čas) a 6:45 hodin HST (havajský standardní čas).

Časy na tom opravdu nezáleží. Nezáleží na tom, kde žijete po celém světě, hledejte na východě vyhlížející měsíc, jak slunce v následujících několika večerech klesá. Tento úplně nebo úplně vyhlížející měsíc protne naše nebe po celou noc, jak je vidět z celého světa.

Pro nás na severní polokouli bude tento lovecký měsíc zobrazovat jeho jedinečné rysy charakteristické pro tuto roční dobu. To znamená, že sklon orbitální roviny našeho Měsíce k nebeskému rovníku způsobí, že se každý měsíc téměř po celý nadcházející týden každý měsíc zvedne na sever podél východního obzoru. Pokud jde o severní šířky na severní polokouli, zkrátí tyto severnější měsíční doby zpoždění mezi po sobě jdoucími měsíci, což je odkaz Hunterova měsíce.

Mezitím na jižní polokouli probíhá opak. Severnější měsíční svit podél obzoru znamená delší nadprůměrnou dobu mezi po sobě jdoucími měsíční svitky, z noci na noc, během nadcházejících nocí.

23. října 2018 měsíc jasně září u Uranu na nebeské kupoli. Uran může být viděn pouze okem, teoreticky, ale v záři tak jasného měsíce to bude těžké.

23. října 2018, měsíc je blízko Uranu. Výše uvedený graf ukazuje jejich relativní umístění, jak je vidět ze Severní Ameriky. Uran uvidíme na východ (vlevo) dnešního měsíce; uvidíme, jak se šíří po obloze. Z jiných míst bude jejich vzájemná orientace a horizont odlišná, ale - pro celou planetu - je Měsíc v tuto noc poblíž Uranu.

Jedno varování ... neočekávejte, že Uran uvidíte okem. Tento slabý svět se ztratí v záři téměř úplňku.

I v temné noci bez měsíce se Uran jeví „v nejlepším případě“ jako slabá skvrna světla pouze pro oko. K vidění tohoto vzdáleného světa bez optické pomoci potřebujete výjimečnou vizi, a to i za nejlepších podmínek. Tady je dobrá mapa oblohy, pokud chcete vidět Uran.

Jen si uvědomte, že Uran je nahoře, blízko tohoto téměř úplňku. A přemýšlejte o skutečnosti, že Uran je skutečnou zvláštností v tom, že obíhá kolem Slunce „do strany“, přičemž jeho rotační osa je téměř lemována orbitální rovinou. Naproti tomu rotační osa naší planety Země je nakloněna asi 23, 5 stupňů kolmo k naší orbitální rovině.

Orbitální roviny Uranových hlavních měsíců se téměř shodují s rovníkovou rovinou planety. To je navzdory skutečnosti, že Uranova rovníková rovina je téměř kolmá k rovině její oběžné dráhy kolem Slunce.

Obecně platí, že hlavní měsíce naší sluneční soustavy obíhají své mateřské planety nad rovníky svých planet. Existuje několik výjimek: Saturnův Měsíc Iapetus, Neptunův Měsíc Triton a možná nejvýznamněji pro nás pozemšťany: Měsíc Země.

Náš měsíc obíhá kolem Země nad rovníkem naší planety (0 stupňů zeměpisné šířky). Měsíční orbitální rovina je spíše nakloněna k rovníkové rovině Země. Oběžná dráha Měsíce odebrala Měsíc z maximálního sklonu 20, 9 stupňů jižně od nebeského rovníku 15. října a poté se Měsíc 30. října převrátí na maximální sklon 21, 3 stupňů severně od nebeského rovníku.

Pokud by se orbitální rovina Měsíce jako Uranovy měsíce shodovala s rovníkovou rovinou naší planety, náš měsíc by vždy stoupal přímo na východ a zapadal na západ - což znamená, že ne Hunterův měsíc na podzim. Lovecký Měsíc přijde 24. října, protože Měsíc bude na své oběžné dráze směřovat na východ i na sever .

Téměř infračervený obraz ledového obra Uran, jeho prsteny a některé jeho měsíce. Obrázek prostřednictvím Evropské jižní observatoře.

Sečteno a podtrženo: Měsíc se zdá být téměř plný, když slunce zapadá 23. října. Pozorujte to na východě, jakmile slunce zapadne. Ve skutečnosti má ještě mnohem víc a úplněk je 24. října.