Mladý měsíc a Venuše 16. - 18. května

Ve večerních hodinách 16. až 18. května 2018 sledujte mladý večer a oslnivou planetu Venuše za soumraku.

Měsíc se změnil na 15. května v 11:48 UTC (Coordinated Universal Time). V severoamerických a amerických časových pásmech se to překládá do 8:48 am ADT, 7:48 am EDT, 6:48 am CDT, 5:48 am MDT, 4:48 am PDT, 3:48 aljašského času a 1: 48 hodin havajského času.

Většina světa má přiměřeně dobrou šanci chytit lunární půlměsíc samotným okem 16. května, vzhledem k nerušenému horizontu a jasné obloze. Severní a Jižní Amerika, Havaj a tichomořské ostrovy mají výhodu, protože - z těchto míst - po západu slunce 16. května zůstane širší lunární půlměsíc déle, přesto bude velká část světové polokoule na světě v slušné pozici chytit 16. května mladý měsíc a Venuši stejně.

Večer 16. května bude nízko na nebi pod Venuší sedět tenký a bledý měsíční půlměsíc. Bude pro vás výhodné najít ten večer volný horizont ve směru západu slunce.

Kamarád EarthSky Amber Dittrich z Kansasu neměl při chytání mladého půlměsíce a oslnivé planety Venuše po západu slunce ve středu 16. května 2018 potíže. Širší půlměsíc se objeví za soumraku ve čtvrtek 17. května 2018 mnohem blíže k Venuši. Amber Dittrich!

17. května se širší lunární půlměsíc spáruje těsněji s Venuší a navíc zůstane venku i po setmění. 18. května bude Měsíc ještě širším půlměsícem a zůstane venku ještě večer. Tento pohyb měsíce z noci na noc je samozřejmě způsoben jeho pohybem na oběžné dráze kolem Země.

Mějte na paměti, že dalekohled se vždy hodí pro skywatching. To platí zejména 16. května, kdy bude měsíc v jasném soumraku.

Také vám pomůže zjistit čas měsíce v těchto nocích, z vašeho místa. Čas měsíce se mění po celém světě. Kliknutím sem zjistíte, kdy se měsíc na vaší obloze nachází, nezapomeňte zkontrolovat pole východu a měsíce . Čas měsíce předpokládá vodorovný horizont a měsíc je definován jako okamžik, kdy se koncová (nebo horní) končetina měsíce dotkne horizontu.

Na jakémkoli z těchto večerů byste měli mít malé potíže s chycením Venuše za předpokladu, že po západu slunce máte jasnou oblohu na západ. Jakmile spatříte Venuši za soumraku nebo brzy večer, otočte se a podívejte se opačným směrem. To jasné světlo bude královská planeta Jupiter, druhá nejjasnější planeta po Venuši.

Jupiter, pátá planeta mimo Slunce, se nazývá nadřazená planeta. To znamená, že je to planeta, která obíhá kolem Slunce mimo zemskou oběžnou dráhu kolem Slunce. Dalekohledem se na planetě Zemi vždy objeví nadřazená planeta plná nebo téměř plná.

Venuše, druhá planeta mimo Slunce, je nižší planeta. Obíhá kolem Slunce na oběžné dráze Země. Protože Venuše je podřadná planeta, ukazuje dalekohled Venuši, která prochází celou řadou fází, podobně jako malý, bezvýrazný měsíc.

Pokud jste se podívali dalekohledem, možná byste očekávali, že Venuše zobrazí fázi blízkou fázi voskového půlměsíce, kterou vidíme 16. až 18. května. Je přirozené si to myslet, protože tyto dva světy jsou tak blízko na obloze kupole. Ale ne, už byste nyní neviděli Venuši ve stejné fázi jako půlměsíc. Měsíc nyní vypadá jako půlměsíc, protože je umístěn ve vesmíru jen na jedné straně linie mezi Sluncem a Zemí. Na druhou stranu Venuše teď leží na opačné straně Slunce od Země. Pokud jste to viděli dalekohledem, zjistili byste, že je v ubývající fázi gibbousů, více než polovina zapálená, ale méně než plná.

Obrázek vnitřní sluneční soustavy - Merkur, Venuše, Země a Mars - prostřednictvím Sluneční soustavy Live. Venuše se v květnu 2018 objeví v dalekohledu jako ubývající Gibsonova fáze, protože Venuše leží při pohledu ze Země na opačné straně Slunce.

21. září 2018 - poblíž září září rovnodennosti pro rok 2018 - bude Venuše osvětlena slunečním světlem asi 25%. V té době bude bydlet mezi sluncem a Zemí.

V příštích měsících bude Venuše na oběžné dráze den za dnem zametat za Zemí v závodech planet kolem Slunce. V polovině srpna 2018 dalekohled odhalí Venuši jako napůl osvětlenou (jako poslední čtvrtina měsíce). Poté fáze Venuše bude i nadále klesat do půlměsíce.

Chcete znát současnou fázi Měsíce a Venuše? Klikněte zde.

Věřte tomu nebo ne, Venuše se objeví na naší večerní obloze nejjasněji kolem rovnodennosti září 2018, když je asi 25% osvětlena slunečním svitem.

Venuše konečně zmizí z večerní oblohy v říjnu 2018.

Sečteno a podtrženo: Na západě je krásný západ slunce po západu slunce 16. až 18. května 2018… nejjasnější planeta Venuše poblíž vracejícího se mladého měsíce.